top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJeroen Quaedvlieg

Ben jij dit of is het je ego?
Heb je wel eens naar jezelf gekeken en je afgevraagd of de "jij" die je ziet wel de "jij" is die je bent?


Heel vaak is de "jij' die je ziet namelijk niet de echte jij maar jouw "ego". Je ego is 'n houding of gedraging die je aanneemt om de aandacht naar je toe te trekken of juiste van je af te wenden. In de volksmond wordt het ook wel "je masker opzetten" genoemd. Om je ego te verduidelijken gebruik ik geregeld het volgende voorbeeld; met carnaval kan je wel 'n superman of boevenpak aantrekken maar dat maakt je niet gelijk 'n held of boef. Wel geeft het pak je bepaalde aandacht die je graag wil hebben.


"Ik maakte altijd grappen over anderen waardoor iedereen om mij moest lachen"

Er zijn heel veel verschillende ego's, een hele bekende is de "roddeltante". De man of vrouw die altijd van alles weet over anderen en dit ook graag (stiekem) met je deelt. Op deze manier krijgt de "roddeltante" zijn of haar gewenste aandacht. Een ego die in het verleden zeker op mijn van toepassing was is de "clown". In groepen maakte ik altijd grappen over anderen in de groep waardoor iedereen altijd om mij moest lachen. Ik was daardoor de leuke en grappige jongen en kreeg ik de aandacht die ik wilde hebben.


Was mijn intentie daadwerkelijk om iemand in de groep voor gek te zetten en soms ook wel te kwetsen om zo zelf de aandacht te krijgen of was het juist 'n houding zodat de anderen in de groep de echte ik niet zagen. Ego's komen naar voor om verschillende redenen, maar altijd met als doel het krijgen van de aandacht.


Een andere zeer bekende ego is de "stoere jongen". Als de stoere jongen breed lopend met veel kabaal ergens binnenkomt zie je iedereen omkijken en als hij jouw kant op komt ga je vanzelf 'n stapje aan de kant. Heb je ooit wel eens bedacht dat die stoere jongen wel eens 'n heel onzeker ventje zou kunnen zijn maar door deze houding hij de aandacht krijgt die hij anders nooit zou hebben gekregen?


Andere veel voorkomende ego's zijn: de zielige ik, de pleaser, de schreeuwer en de gastvrouw.


Ik wil je uitnodigen om eens naar jezelf te kijken en te vragen welke ego bij jou opkomt. Hoe mooi jouw ego ook is, hij is nooit zo mooi als de echte jij!


Heeft mijn verhaal je aan het denken gezet of herken jij jezelf hierin,  wil jij jouw vragen met mij als coach bespreken? Neem (vrijblijvend) contact met mij op en stel jezelf als doel

de beste versie van jezelf te worden.


Blijf jezelf inspireren!


Groet,

Jeroen

36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page