top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJeroen Quaedvlieg

Als loslaten de oplossing isWij Nederlanders kunnen erg goed praten en vooral ook heel goed klagen over bijvoorbeeld het weer. Regent het te vaak is het niet goed, hebben we 'n zomer die nog nooit zo warm en zoveel zonuren had wordt er gezegd dat het wel minder kan en genoeg is geweest. We hebben totaal geen invloed op het weer en onze klaagzang zal dan ook niks veranderen. Toch doen we dit heel vaak met z'n allen. Of het nou gaat over het weer, de files, de overheid of situaties in de privesfeer, ze hebben allemaal invloed op ons humeur en ons gedrag en wij worden er iedere keer opnieuw negatief door beïnvloed.


Vroeger had ik overal commentaar op en maakte ik overal 'n punt van tot ik tot de conclusie kwam dat het mij niet verder bracht en vooral 'n hoop negativiteit opleverde. Er moest 'n mogelijkheid zijn dit patroon, deze gewoonte te doorbreken en mijzelf meer positiviteit te geven.


"Heb ik er invloed op en/of kan ik het veranderen? Nee, dan laat ik het gewoon gaan"

Wat voor mij heel goed werkt is de vraag:"Het ik er invloed op en/of kan ik het veranderen?" Deze vraag stel ik mijzelf geregeld en helpt mij ook verder te komen. Afgelopen zomer besloot ik op 'n middagje even met de boot het water op te gaan. De zon scheen en het was 'n mooie dag, nou uitgerekend die middag was die ene regenbui van de afgelopen zomer. Je raadt het al, ik werd nat. Vroeger zou ik er zo van hebben gebaald, mijn middag hebben laten verpesten, alleen stelde ik mijzelf nu die ene vraag. Nee, ik had er geen invloed op en kon het niet veranderen dus heb ik het negatieve idee losgelaten en voer ik rustig verder. Ondanks het buitje was het heerlijk op 't water, genoot ik van de omgeving en zag ik de natuur in bloei door de regen. Voordat ik terug was in de haven was ik alweer opgedroogd en wist ik niet eens meer dat het had geregend, wel wist ik dat ik heerlijk had gevaren en had genoten.


Iedere keer als er 'n situatie zich voordoet die negatief op mij kan overkomen stel ik mijzelf consequent die ene vraag. Als het antwoord duidelijk "nee" is kan ik het loslaten zodat ik mij er geen zorgen over hoef te maken of mij er negatief door laat beïnvloeden. Is het antwoord "ja" heb ik twee keuzes, doe ik er iets mee en ga ik de situatie veranderen zodat het alsnog positief wordt of accepteer ik de situatie zoals die is en ga ik gewoon verder zonder negatieve invloed. Uiteraard lost de vraag niet alle problemen op, dat is zeker niet wat ik je wil vertellen, het zorgt er alleen voor dat in veel gevallen het niet zo negatief voor je hoeft te zijn als dat het lijkt. Want zelfs in de regen kan het 'n geweldige dag zijn!


Probeer het zelf maar eens, stel jezelf de vraag als er iets gebeurd en kijk wat het voor jou kan betekenen.


Heeft mijn verhaal je aan het denken gezet of herken jij jezelf hierin, wil jij jouw situatie met mij als coach bespreken? Neem (vrijblijvend) contact met mij op en stel jezelf als doel

de beste versie van jezelf te worden.


Blijf jezelf inspireren!


Groet,

Jeroen


82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page