top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJeroen Quaedvlieg

Aan de slag met 'n groep


Afgelopen week had ik het geluk 'n leuke groep mensen te mogen coachen. De groep bestond uit collega's welke allemaal direct met elkaar contact hebben gedurende de werkdag. Zoals bij iedere groep (collega's) waren er hier ook zaken die onderhuids speelde. Al snel werd duidelijk dat de voorbeelden welke werden besproken niet hetgeen was wat er daadwerkelijk speelde. Een paar vragen verder en toen werd steeds duidelijker in welke richting het gezocht moest worden. Toen eenmaal de vinger op de "zere plek" was gelegd kwam de essentie boven en kon daarop worden voortborduurt.


Het leuke met groep coaching is de verschillende individuen, de verschillende karakters en de verschillende persoonlijkheden. Daarnaast heeft ieder zijn eigen belang waardoor het gesprek leuke wendingen krijgt. Duidelijk was binnen de groep dat iedereen de wil had om er als groep positief tegenaan te gaan. Ook de redenen om bij dit bedrijf te werken waren duidelijk en in lijn, iedereen wilde zich inzetten voor anderen. Met deze gedachten en de insteek om de groep als team binnen het bedrijf verder te helpen werd gestart met de dag.


"Wat wij nodig hebben is duidelijkheid"

Wat de groep nodig had om weer als team samen te werken was duidelijkheid. Duidelijkheid over wie welke taken voor z'n rekening neemt, maar ook wie waar verantwoordelijk voor is. Nadat dit was uitgesproken naar en met elkaar kwam de vraag vanuit de groep:"Hoe ga jij ons die duidelijkheid geven". Mijn reactie was kort en zeer bondig:"Ik doe niks, dat gaan jullie zelf doen. Hoe gaan jullie dit met elkaar aanpakken?" De groep keek elkaar aan en daarna naar mij en toen gebeurde het, alsof ze zich ineens besefte wat er moest gebeuren. Verschillende ideeën werden geopperd, de taken werden verdeeld en duidelijke afspraken gemaakt dat er iedere week 'n vast moment komt om gezamenlijk elkaar bij te praten, te vragen om hulp en elkaar te ondersteunen waar nodig gedurende de week. De dynamiek in de groep veranderde, de blikken in de ogen werden positiever en iedereen leek weer iets te groeien. Nadat de laatste pijnpunten waren uitgesproken kon de groep weer gaan bouwen om als team samen verder te gaan.


Heeft mijn verhaal je aan het denken gezet of herken jij jezelf hierin, wil jij jouw situatie met mij als coach bespreken? Neem (vrijblijvend) contact met mij op en stel jezelf als doel

de beste versie van jezelf te worden.


Blijf jezelf inspireren!


Groet,

Jeroen

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page